söndag 18 november 2018

Tuppslakt.


Denna märkliga höst har solen de senaste veckorna hållit sig väl dold bakom molnen. En grå fuktig trasa tycks ha lagt sig över oss och effektivt hållit solen gömd. Men idag har det verkligen varit solsken och det med besked. Under de två första veckorna har solen i våra trakter visat sig i drygt 4 timmar så avbrottet i det grå var välkommet.

I hönshuset har pappa Knut visat en viss irritation över sina söners framfusighet. Morgonen börjar ofta med att Albert gal sitt brandalarms gal varpå det bakom väggen hörs flera röster. När jag kommer in till de små sitter de alla i rad på pinnen, när så en ungtupp gal sträcker Knut på sig och spanar ner längs raden ”vem var det”, tycks han säga. Jag brukar öppna luckan ut i samband med att jag ger dem mat och numera kommer småpojkarna genast ut för pappa Knut vill ha sina hönor för sig själv när han på morgonen markerar vem som är TUPPEN i huset. När Kalle tog sig för att inte bra gala utan också försöka para sig var det bara att ta bort honom för att undvika större sammandrabbningar.

Jag tycker det är enklast att plocka ut den som skall slakats på kvällen då alla sitter på pinnen. Det är släckt i huset och själv har jag en pannlampa så jag ser vilket djur jag plockar med mig. Det går lätt och behändigt och man undviker onödigt flaxande och jagande. Själva slakten sköter H. om. Trots att jag försöker att inte fästa mig vid tuppkycklingarna kan jag ändå inte låta bli att tycka att de är något speciellt med dem. De är i mina ögon större personligheter än hönorna. När tuppen väl är slaktad har jag inga svårigheter att ta hand om kroppen.  De här små (Kalle vägde 420 gram flådd och urtagen) som skall bli en ingrediens i en köttgryta brukar jag flå. Det går ganska enkelt och man får mer eller mindre hela fjäderdräkten av på en gång. Också om det går rätt lätt med slakt och urtagning är det inte någon favoritsysselsättning, men när vintern står för dörren måste man se till att det råder lugn i hönshuset. Tidigare år har jag lyckats sälja tupparna, men nu kläcktes de så sent på året att ingen har behov av någon ny tupp. Så två slakter återstår ännu.

Roligare än slakt är det att både dvärg kochina och orpparna har börjat värpa igen. Efter en paus på ca tre månader började båda flockarna producera ägg. Det känns väldigt bra för de ägglösa månaderna kändes tröstlöst långa. Och har man höns drar man ju sig det längsta från att köpa butiksägg.