måndag 19 juli 2021

Påverkar hettan ruvningen?

 

Vilken sommar vi har! Sol, sol vareviga dag, inte en tillstymmelse till regn. I år har man verkligen kunnat tala om en stekande sol. Hunden har legat utsträckt i hela sin längd och försökt svalka sig så gott det har gått. Hett ute, hett inne. Just nu har vi nåtts av svalare väder, men det lär bara vara tillfälligt. Mot slutet av veckan skall det bli varmare igen.

I trädgården växer allt så det knakar, men så har jag också vattnat kopiösa mängder. Däremot har det gått sämre hos hönsen. Signes ägg visade sig vara obefruktade så jag bytte ut dem mot nya, men misstänker att också de är obefruktade. Jag tycker det är konstigt för hon ruvade ju framgångsrikt fram kycklingar vid årsskiftet. Kan hettan påverka befruktningen? Hos dvärghönorna har tre hönor med superruvaren Elvira i spetsen haft kimpparuvning och med nästan lika klent resultat. Ett ägg envisades de med att sparka ut ur redet så det fick jag lov att plocka bort. Två ägg försvann spårlöst. Jag undrar om inte de var obefruktade och kanske gick sönder varpå hönorna åt upp hela härligheten. Men i veckan hade det en dag kläckts en liten kyckling. Jag hittade den tillsammans med Elvira ute i hönsgården. Hon hade gått ut för att sträcka på benen, bajsa och kanske äta litet. Kycklingen hade följt efter och sprang förtvivlat efter sin mor. Jag vet inte hur länge de hade varit ute i hettan, men säkert någon timme. När jag hade fått in dem i hönshuset igen var den lilla kycklingen helt slut och låg stilla med slutna ögon. Jag befarade det värsta, men efter att ha vilat ut under Elvira var den följande dag hur pigg som helst. Det sista ägget i redet hade ett hål och när jag tittade närmare låg det en död kyckling i ägget. Så ingen lyckad ruvning här heller. Jag undrar om hettan gjorde att det blev onormalt hett under hönan. Svar på frågan har jag inte lyckats hitta, men om det nästa gång blir en bra kull, kan man ju anta att hettan hade någonting med saken att göra.

lördag 3 juli 2021

Sommarkycklingar.

I över två veckor har vi haft riktigt varmt väder. Inte ens nätterna ger ordentlig svalka. Just då besluter sig tre hönor för att det bästa man kan göra är att lägga sig ner och ruva. Jag tycker synd om dem, förutom att det är varmt i hönshusen så är ju hönorna väldigt varma när de ruvar. Tycker mig ha läst att det är 40 grader under dem och det kan jag lätt tro för varma är de om magen när jag lyfter på dem för att plocka bort ägg som de andra påpassligt lagt i samma rede.

Hos dvärghönsen ruvar Mustikka. Nu har Elvira, vår allra bästa hönsemor, anslutit sig till henne. De har med gemensamma krafter gjort sig av med allt strö som fanns i redet. Det betyder att äggen mycket lättare rullar hit och dit. Det har de också gjort, till grad att jag är tveksam om det alls blir några kycklingar. Flere gånger har jag hittat märkta ägg som inte alls ligger under en presumtiv mor utan helt för sig själv.

Hjalmar visar Carmen något gott. I bakgrunden Anastasia.

Hos Tyrnävähönsen är det Signe som för andra gången på allvar gått in för att få kycklingar. Det sägs att ungefär hälften av tyrnishönorna är benägna att ruva. För mig räcker det helt bra att Signe gör jobbet och tydligen är de andra också nöjda med det. Eftersom det inte går att avskilja hennes rede från de övriga går de alla och värper hos henne. Därför måste jag också kolla läget under henne. Hon verkar vara närmast i trans när jag sticker in en hand under henne och lyfter upp henne för att plocka bort de omärkta äggen. Normalt är hon inte alls en kelhöna, men ruvandet påverkar henne tydligt. Nu är det ännu några veckors väntan och sen får vi se vad det blir.

För att något svalka hönsen serverar jag dem vattenmelon. Det är också ett säkert trick när jag vill ha dem in i hönsgården efter att de fått spatsera fritt på tomten i några timmar.