söndag 7 juni 2015

Coras valpar och en bisvärm.

Ibland kan man ha osannolik tur. I fredags skulle jag iväg till Tobina för att sköta valparna, men innan dess hade jag någon timme tid varför jag tänkte att jag helt flitigt skulle rensa i trädgården. Medan jag höll på med det la jag märke till en mycket stor aktivitet vid vårt äldsta och starkaste bisamhälle. En svärmning var på gång och tur var det att jag var hemma och märkte det! Det var bara att meddela att jag blir ordentligt försenad för det kan ta tid att fånga en svärm.

Dagen innan hade jag gått igenom alla sex samhällen, men förstår nu att det inte räcker att bara titta under lådorna efter svärmceller. Man, d.v.s. åtminstone jag, måste gå mera handgripligt genom varje kupa. I år gjorde bina precis som i fjol, efter en period av sämre väder = stark blåst och mulet då de suttit mest sysslolösa, var de den första lugna och soliga dag så fyllda av överlopps energi att de bara måste ut och svärma.

Våra kaneläppelträd blommar alldeles fantastiskt.
Oroligt betraktade jag svärmen, var skulle den slå sig ner? Den valde tursamt nog det närmaste äppelträdet som står i praktfull blom. Efter att ha väntat på att svärmen slagit sig till ro kånkade jag stegen dit och tog en papplåda och klättrade upp. Tji, fick jag. Det gamla äppelträdet har så tätt med grenar att jag knappt kom upp mellan dem iklädd min skyddsutrustning med den vidbrättade hatten. Än mindre kunde jag manövrera papplådan mellan grenarna. Ner igen och iväg efter sekatören. Sen klippte jag raskt av så många grenar att jag någorlunda bra kunde ta mig upp. När jag så stod högst uppe på min A-stege och sträckte armar rakt upp kunde jag just och just nå grenen bina satt runt. Med hjälp av lådan dunkade jag till grenen och kände hur massor av bin ramlade rakt ner i lådans öppna famn. Resten av svärmen surrade upprört runt mig. I min bok om biodling stod det tröstande att bin som svärmar mera sällan stinger. De har, innan de lämnat kupan, försett sig med mat för tre dagar och alla vet att den som har magen full av mat är inte bara rund och god utan också ganska slö.

Så var det bara att bära lådan till den nya kupan jag ställt i ordning. Stjälpte en stor del av bina ner i kupan och satte lådan på lut mot flustret. Någon timme senare gick jag dit för att kontrollera att allt var väl. Stort lugn rådde bara en del bin flög runt kupan. Jag lyfte på taket till kupan och tittade försiktigt ner – det var helt tomt! En blick in i lådan, som vid första anblicken också såg tom ut, visade att alla bin hade samlats högst upp i lådan, s.g.s. i taket på den. Nu skakade jag mera grundligt in dem i kupan. Det gäller att få drottningen på plats, då följer de andra efter. Den här gången lyckades det bättre och nu håller de på och bygger upp sitt nya samhälle.

Drabbad av oro för att också följande samhälle skulle börja svärma gjorde jag en avläggare av det. Flyttade åtta ramar från det + två helt obyggda och skapade på det sättet ett nytt samhälle. Det gamla fick i utbyte åtta nya ramar som de nu kan bygga ut. Just nu ser den manövern ut att ha lyckats. Det är liv och rörelse också i avläggaren. Nu vet jag att så här måste jag göra med starka samhällen redan tidigare på sommaren, kanske rentav i maj.



Sent omsider kom jag iväg till Cora och hennes valpar. De hade naturligtvis vuxit ordentligt sen jag var där sist. Ögonen har öppnats och hörseln har utvecklats. Cora har mycket mjölk och en enorm aptit. Hon måste ju äta ordentligt för att kunna dia dem alla, men mager är hon trots det. Hennes första valhänthet med valparna har gått över och nu sköter hon dem bra också om hon gärna ligger utanför valplådan då hon inte diar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar