I höst
har jag börjat ge fermenterad/syrad mat åt hönorna. De första dagarna var de
litet betänksamma, som med nästan allt nytt, men nu äter de med god aptit. Det
är väldigt enkelt att göra i ett ämbar som sen får stå för sig själv i ett hörn
och pysa. Varje gång man tar ur ämbaret skall man också fylla på med vad man nu
råkar ha till hands. Surkål, yoghurt och ostar är våra vanligaste former av
fermenterade matvaror, d.v.s. de har jäst utan syre. Den kontrollerade jäsningen
ger längre hållbarhet. Blandningen skall dofta lätt syrligt, inte alkohol och
än mindre mögel. Under jäsningen uppstår hälsosamma bakterier och entsymer som
gör gott både för människans och för hönans tarmsystem. Immunförsvaret stärks
och därmed hålls hönan friskare och fjäderdräkten blir mera glänsande. Vem vill
inte ha en frisk och sund flock? Därför ger jag nu fermenterad föda varje dag.
Tillsätt rivna grönsaker och frukter. Jag använde äpplen, morötter, gurka och zucchini till den första satsen, men man tager vad man haver.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar