Ibland känner man lust att litet skämma bort sig själv.
Speciellt nu under den mörka årstiden kan det vara roligt med något litet
extra. Jag hörde av en granne att vi här i södra Finland haft 13 (!) timmar sol
under november månad. Nog har jag tyckt att det varit mörkt och grått när jag
gått med hundarna på morgonen och sedan igen på seneftermiddagen, men inte har
jag riktigt förstått hur mörkt. Nu när jag går med dem över stora stubbåkrar är
det otroligt svårt att se Melissa som är gul och har helt samma färg som åkern.
Så fort vi kommer in i skogen är det jättesvårt att se den svarta Cora som i
dunklet smälter in bland stubbar och små granar. När man den här årstiden går i
skogen är det lätt att förstås att folk förr trodde på allehanda troll,
grådvärgar och rumpnissar. Buskar, stenar och stubbar ser ut som de konstigaste
varelser.
Det egentliga temat var ju inte väderleken och skogens
invånare utan det där med att skämma bort sig själv. Jag köpte i det stora
varuhuset en burk ekologisk vildhallonsylt med vanilj. Det lät så väldigt gott och
kändes sympatiskt med beskrivningen av hur tillverkaren redan 1977 flyttat till
de Värmländska skogarna med ”brinnande
ambitioner om en grönare värld”. Texten fortsatte med att ”vi använder enbart ekologiska råvaror och vi
är stolta över att få bjuda dig på ’Mat vi själva vill äta’”. Sylten
innehåller 55 % bär och det låter ju bra, men när man läser vidare visar det
sig att hallonen, de förmodade vilda, kommer från Bosnien och ingalunda från de
Värmländska skogarna. Då känner man sig litet lurad trots att det aldrig sagts
att det är frågan om en rent svensk vildhallonsylt. Men onekligen får man
av den vackra etikettexten en vision av en sylt som är gjord på svenska hallon.
Det gäller alltså att även läsa det finstilta, också på syltburken. Men sylten
är mycket god, det skall inte förnekas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar