Dorian måtte ha anat oråd för han var mycket mån om att inte
vända ryggen till när jag kom in i hönshuset. H. fick slutligen tag i honom. Den mycket känsliga kan sluta läsa här. Efter ett klubbslag i huvudet som bedövade honom fördes han till huggkubben och
därmed var Dorian Grays korta, men förmodligen lyckliga, liv slut. Han fick hänga en stund
i ett träd så att blodet rann ut.
Här hänger tuppen upphängd i ett hundkoppel som jag alltid har i fickan. |
Hundarna gjorde stora ögon när jag klev in genom dörren med
den huvudlösa tuppen i handen. Det var uppenbart att de tyckte att jag varit
ute på olovliga ärenden då jag inte tagit dem med på jakten. Innan jag grep mig verket an
hade jag studerat hur man tar ur en tupp och beslutat mig för att flå den i
stället för att doppa den i hett vatten och sedan plocka den. Med hjälp av
sekatör, Fiskars kökssax och en kniv fick jag av fötterna och vingarna. Sen
började jag flå uppifrån nacken. Det gick överraskande lätt och skulle ha gått
ännu lättare om jag bara haft starkare händer. Ganska snart hade jag en naken
tupp.
En liten del av köttet har blivit synligt |
Den flådda tuppen. Det gula är fett, men notera hur mörkt köttet är i jämförelse med den broiler man annars äter här. |
När jag kom ner till kloaken tryckte jag litet på den så att
den tömdes. Sedan klippte jag upp runt den och drog och ut kom en massa tarmar.
Jag hade läst mig till att alla inälvor skulle komma ut på samma gång, men så
bra gick det inte. Jag fick alltså gräva runt för att få ut lever, hjärta,
njure och muskelmagen. Den sistnämnda var litet spännande att skära upp. Den
innehöll som sig bör en hel del små stenar och en grönaktig massa. Det gröna
var mat som fågeln med hjälp av stenarna kan finfördela.
Av allt detta blev det en utsökt Coq au vin. Jag måste säga att det kändes mycket tillfredsställande att själv åstadkomma allt från slakt och urtagning till en god maträtt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar