Hönorna har definitivt gjort sig hemmastadda och kommer
ilande när de märker att någon närmar sig hönsgården. Vankas det kanske något
gott? För det mesta värper alla fyra varje dag, men under några dagar när det
blivit mindre matrester över till dem minskade antalet ägg till tre. De har
hela tiden fri tillgång till värpfoder så svälta behöver de inte fast det inte alltid
faller så många smulor från rikemans bord. Det är ändå tydligt att de hellre
äter av det de hittar ute och av matresterna. I sista hand söker de sig till
värpfodret.
Ibland får vi ägg med två gulor. Det beror på att unghönsen
inte ännu fullt ut utvecklat processen med att värpa. Ett ägg kommer till genom
att gulan släpps från äggstocken ner till äggledaren, ett långt vitt rör som
löper från äggstocken till kloaken. Ja, det låter inte så trevligt det där med
kloak, men så heter det. Äggvitan bildas i äggledarens väggar. När äggvitan
omslutit gulan passerar ägget genom den del av äggledaren där det överdras med
en flytande kalkavsöndring som hastigt hårdnar och bildar äggskalet. För att
äggskalen inte skall bli tunna och sköra är det viktigt att hönsen har tillgång
till kalk. Två gulor blir det då de omogna unghönsen släpper två gulor som
sedan bildar ett enda ägg.
När en unghöna närmar sig tiden då hon börjar värpa börjar
kammen växa och den känns varm. Kammen och haklapparna påverkas nämligen direkt
av äggstockens aktivitet. När hönan är mitt i värpningsperioden är kam och
haklappar mycket uppsvällda, röda och oljeaktigt glänsande och glatta. På
unghöns är de inte ännu helt utvecklade och på gamla trötta hönor som inte
värper så mycket blir de svagare i färgen, litet gulare och skrumpnar ihop.
Det är ett drygt arbete att varje dag producera ett ägg. Estrid
Andreasen framhåller i sin bok Den amerikanska
300 äggs hönan från 1928 att man måste se till att alla hönor får varken:
för riklig eller för
knapp utfodring, att hålla deras hus luftigt och rent, att regelbundet släppa
ut dem varje morgon, att bibehålla deras utfodringstider orubbade, lika väl som
sina egna, och att behandla dem lugnt och tåligt, så att deras förtroende kan
bli helt och hållet väckt och deras liv förflyta jämnt och lugnt.
En belåten och tillfredsställd höna kan bliva en liten guldgruva varemot en förvirrad, orolig
och osäker höna är till ingen nytta, för att inte tala om att hon är mera till
pina än till glädje för en själv att sköta.
De här reglerna är fortfarande alldeles gångbara. Idag lever
de flesta hönor i stora produktionsenheter där de varken får gå ut eller ha
mycken annan förströelse. Därför är det så roligt att se de egna hönorna
spankulera runt och leta efter godbitar.
Äggen kan vara av olika bruna schatteringar. |
En dag överraskades vi av ett alldeles minimalt ägg. Ägg
uppdelas i allmänhet i följande viktklasser: små 43-53 gram, medelstora 53-63
gram, stora 63-73 gram och extra stora över 73 gram. Medan en av våra hönor
samma dag överpresterade med ett ägg på 80 gram var det lilla, lilla ägget bara
21 gram tungt, eller snarare lätt. Man kan misstänka att hönan som värpte tror att hon är en pärlhöna som skall trilla ur sig små, visserligen vackra, pärlor.
Från vänster 80 gram, 59, gram och 21 gram ägg. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar