måndag 23 juni 2014

Pärlhöna?

Hönorna har definitivt gjort sig hemmastadda och kommer ilande när de märker att någon närmar sig hönsgården. Vankas det kanske något gott? För det mesta värper alla fyra varje dag, men under några dagar när det blivit mindre matrester över till dem minskade antalet ägg till tre. De har hela tiden fri tillgång till värpfoder så svälta behöver de inte fast det inte alltid faller så många smulor från rikemans bord. Det är ändå tydligt att de hellre äter av det de hittar ute och av matresterna. I sista hand söker de sig till värpfodret.

Ibland får vi ägg med två gulor. Det beror på att unghönsen inte ännu fullt ut utvecklat processen med att värpa. Ett ägg kommer till genom att gulan släpps från äggstocken ner till äggledaren, ett långt vitt rör som löper från äggstocken till kloaken. Ja, det låter inte så trevligt det där med kloak, men så heter det. Äggvitan bildas i äggledarens väggar. När äggvitan omslutit gulan passerar ägget genom den del av äggledaren där det överdras med en flytande kalkavsöndring som hastigt hårdnar och bildar äggskalet. För att äggskalen inte skall bli tunna och sköra är det viktigt att hönsen har tillgång till kalk. Två gulor blir det då de omogna unghönsen släpper två gulor som sedan bildar ett enda ägg.

När en unghöna närmar sig tiden då hon börjar värpa börjar kammen växa och den känns varm. Kammen och haklapparna påverkas nämligen direkt av äggstockens aktivitet. När hönan är mitt i värpningsperioden är kam och haklappar mycket uppsvällda, röda och oljeaktigt glänsande och glatta. På unghöns är de inte ännu helt utvecklade och på gamla trötta hönor som inte värper så mycket blir de svagare i färgen, litet gulare och skrumpnar ihop.

Det är ett drygt arbete att varje dag producera ett ägg. Estrid Andreasen framhåller i sin bok Den amerikanska 300 äggs hönan från 1928 att man måste se till att alla hönor får varken:

för riklig eller för knapp utfodring, att hålla deras hus luftigt och rent, att regelbundet släppa ut dem varje morgon, att bibehålla deras utfodringstider orubbade, lika väl som sina egna, och att behandla dem lugnt och tåligt, så att deras förtroende kan bli helt och hållet väckt och deras liv förflyta jämnt och lugnt.
En belåten och tillfredsställd höna kan bliva en liten guldgruva varemot en förvirrad, orolig och osäker höna är till ingen nytta, för att inte tala om att hon är mera till pina än till glädje för en själv att sköta.

De här reglerna är fortfarande alldeles gångbara. Idag lever de flesta hönor i stora produktionsenheter där de varken får gå ut eller ha mycken annan förströelse. Därför är det så roligt att se de egna hönorna spankulera runt och leta efter godbitar.


Äggen kan vara av olika bruna schatteringar.

En dag överraskades vi av ett alldeles minimalt ägg. Ägg uppdelas i allmänhet i följande viktklasser: små 43-53 gram, medelstora 53-63 gram, stora 63-73 gram och extra stora över 73 gram. Medan en av våra hönor samma dag överpresterade med ett ägg på 80 gram var det lilla, lilla ägget bara 21 gram tungt, eller snarare lätt. Man kan misstänka att hönan som värpte tror att hon är en pärlhöna som skall trilla ur sig små, visserligen vackra, pärlor.

Från vänster 80 gram, 59, gram och 21 gram ägg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar