fredag 28 augusti 2015

Köksflit.

Den här veckan har varit ovanligt stressig med husliga göromål och honungsslungning (mera om det senare). Med bästa vilja i världen kan man inte beskylla mig för att vara ovanlig huslig, men nu har jag fått ett ryck. Först gjorde jag örtsalt med libbsticka. Libbstickan ger en smak av kött och det här saltet skall kunna kompensera buljongtärningar. Jag tänker mig att örtsaltet som jag gjort själv av egen libbsticka är bra mycket naturligare än industriellt tillverkad buljong så det känns helt bra.

Sedan gjorde jag ketchup på krusbär som jag tyckte blev riktigt god. Vi har i år ovanligt mycket krusbär, men jag vet inte riktigt vad jag skall göra av dem. Kräm kan man koka, men vad annat. De är dessutom ovanligt tråkiga att plocka. Medan jag försiktigt plockade en liter krusbär och fick en hel del stick av taggarna stod hundarna bredvid och plockade oändligt försiktigt bär från de nedre grenarna. De älskar krusbär och det verkar inte alls som om taggarna skulle störa dem.


Ketchupen gjorde jag enligt följande recept från Kodin Kuvalehti:
1 liter krusbär kokas på svag värme utan lock i 1 ½ timme tillsammans med 1 lök, 1 ½ dl äppelvinäger, 1 msk salt, 3 dl farinsocker, 2 hela nejlikor, 1 msk gula senapsfrön, en gnutta svartpeppar och ½ - 1 dl vatten.

Vid behov kan man tillsätta vatten efter en timmes kokande.

Mosa det hela och passera genom en sil. Smaka av och burka ketchupen på rena, heta burkar.

Framgången med ketchupen fick mig att kasta mig över följande utmaning, nämligen honungssalva för torr hud. Det här receptet gavs i TV-programmet Strömsö där det knepas och knåpas med det mesta.


67 gr bivax (förstås gärna egen produktion) ställs i vattenbad och får smälta. När vaxet smält häller man i 3 dl ekologisk kallpressad rypsolja och låter det smälta igen. Därefter skall bunken lyftas ur vattenbadet och enligt receptet skall man röra, röra med visp. Jag vispade som besatt i omkring ½ timme. Ingenting hände, d.v.s. det stelnade inte som det enligt receptet skulle göra. Stelnar gör det ju förr eller senare så jag rörde i 2 msk honung innan det börjat stelna. Sedan skulle man röra ytterligare tills salvan skulle bli ogenomskinlig men fortfarande mjuk. Så långt kom jag aldrig. Nu har jag en gul salva som eventuellt inte doftar helt gott, det är nog oljan som luktar, men som säkert är fullt användbar för att smörja t.ex. gamla förhårdnade fötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar