I fjol
sades det att bina var ovanligt rivningsfärdiga, något vi också själva fick
uppleva. I år fick vi höra att bina svärmat mycket p.g.a. det dåliga vädret.
Medan bina fått sitta inne under regniga och kyliga dagar har de smitt
illvilliga planer och vid första solglimt har de med ett stort surr rusat ut ur
kupan för att söka sig ett nytt och gemytligare hem. Vi ser därför fram emot
ett normalt år med få svärmar, om det alls finns sådana år. Övning ger
färdighet så svärmarna har vi lyckats fånga ganska enkelt. Jag tror också att
det är en fördel att vi har äppelträd och olika buskar nära bikuporna. Det har
gjort att svärmarna satt sig på sådan höjd att de gått att nå.
Tre års
biodlarerfarenhet har gett en trygghet i hanteringen av kuporna och dess invånare,
men inte kan man alltid förstå varför bina gör som de gör. På våren sätter man
en ny ren låda med tomma fina ramar under den låda som bina övervintrat i. På
det sättet flyttas de ramar som varit i användning ett år uppåt och kan vid
skörd tas bort och smältas ner för återanvändning. I år har invånarna i flera
kupor försmått mina rena fina nyvaxade ramar och bara hållit till högre upp. Jag
ingen aning om varför. Nu när jag invintrat dem och kört ihop samhällena på en
enda låda har jag i några fall tvingats använda de redan gamla och mörka ramarna.
Någon direkt katastrof är det inte, men det skulle ha varit bättre att få bort
dem.
Årets
skörd är totalt sett större än i fjol, men antalet kilo per kupa har varit
sämre precis som på många andra håll. Att totalskörden blivit bättre beror på
att vi haft flera kupor. Jämfört med i fjol är konsistensen på honungen
annorlunda. Den sista satsen vi slungade var redan efter ett par dagar färdig
att sättas på burk. När jag läste in mig på varför det var så lärde jag mig att
kristalliseringen i honungen börjar tidigt om vattenhalten är låg och andel
druvsocker hög. Om procenten druvsocker i honungen är mindre än 25 %
kristalliseras den just aldrig. T.ex. akaciahonung har en mycket låg
druvsockerhalt och hålls därför flytande. I Finland har vi inte växter med så
låg druvsockerhalt så inhemsk honung är alltid mer eller mindre fast till sin
konsistens. En hög druvsockerhalt ger också en mycket ljus honung.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar