tisdag 17 maj 2016

Bröd för kycklingar.

Kycklingarna är alldeles bedårande och jag kunde sitta och titta på dem hur länge som helst. De tre äldsta gömmer sig inte genast hos mamma utan far pipande omkring. Vid det här laget är de sex stycken och jag får ju ärligt erkänna att det är svårt att skilja dem åt, speciellt om man inte ser alla på en gång.

Här visar Snövit åt kycklingarna att det kan finnas mat att hitta.

Till en början äter kycklingarna kokt äggula som jag blandar med små havregryn och grynost. De här kycklingarna är ju verkligen minimala så det är inte mycket de får i sig per gång. På Munanetti hittade jag ett recept på bröd för kycklingarna - en härlig blandning av proteiner och frön.

100 gr ägg med skal (krossa skalen)
250 gr kvarg = en burk
50 gr olja
1 burk tonfisk i olja
50 gr linfrön
50 gr solrosfrön
30 gr sesamfrön
50 gr sojakross
200 gr rivna morötter
150 gr kornmjöl
50 gr vetemjöl
100 gr havregryn
2 tsk bakpulver
1 tsk soda


Häll allt i en skål. Sätt sist i mjölet och blanda bakpulvret och sodan med mjölet. Rör sedan om allt till en trevlig smet. Man kan pensla brödet med t.ex. olja. Jag delade upp smeten på två formar som jag gräddade i 175 graders ugn i ca 30 minuter. Därefter täckte jag bröden med bakplåtspapper och lät dem gräddas ytterligare 15 minuter.

Jag blev glad i morse när jag kom ut till hönshuset och Gullviva kikade fram. Den kycklingen kan man lätt känna igen till skillnad från de andra.

Gullviva tillsammans med Margareta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar